Blog

REGIÓ DE MÀRMARA -TURQUIA (3)

Viatge a Turquia – (3a. part)

De bon matí🌞, sortim de #Çanakkale en direcció al jaciment arqueològic de #Troia.

Mentre anem circulant, el nostre guia ens explica que el 2023 s’inaugurarà un pont que permetrà travessar l’estret en cotxe. Serà el pont penjat més llarg del món (2.023 m) i s’anomenarà Çanakkale 1915, en commemoració a la guerra dels Dardanels.

L’antiga ciutat de Troia està a uns 30 km. La primera ciutat va ser fundada 3.000 anys a.C. i les restes arqueològiques demostren que almenys han estat 9 ciutats les que han ocupat aquesta porció de terra. L’estat de conservació no és del tot òptim, però desitgem fer aquesta visita per reviure els llibres d’Homer i el relat del famós cavall de Troia.

Un relat captivador i estrateg que va permetre als espartans conquerir la ciutat després de posar el cavall de fusta a les portes de la mateixa, com ofrena a la deessa Atenea.
 Ens sorprèn la modernitat del cavall que aqui contemplem comparat amb el que vàrem veure ahir a Çanakkale 🤭

Deixem Troia per anar direcció a la localitat de Behramkale i visitar l’acròpolis d’Assos 🏛️, on trobem el temple d’Atenea, el teatre grecoromà i la necròpolis. Les vistes a la Mar Egea i a illa de Lesbos (Grècia) són espectaculars.

Ja tornem a estar dins del nostre vehícle per vorejar la costa del Golf d’Edremit.
Durant la ruta, el guia ens parla d’un espai natural proper que l’any 1993 va ser classificat Parc Natural: Es refereix a “Kaz Dagi”, amb espais verds, amb una variada flora i fauna i on és possible practicar senderisme. Dins del parc es troba el “Mount Ida”, mencionat al poema èpic “La Ilíada”.

Deixem la costa i enfilem ruta cap a #Bergama, la ciutat que està als peus de l’antiga ciutat grega de Pèrgam, ubicada a pocs kilòmetres de l’Egeu, de gran rellevància política, econòmica i cultural, sobretot durant l’època posterior a Alexandre El Gran.
L’any 2014 va ser inclosa en la llista del Patrimoni Mundial de la Unesco i sens dubte, es mereix una visita.

Ens trobem en un poblet preciós, amb ànima, on es respira essència grega. Carrers estrets i empedrats i balcons guarnits de flors i moltes buguenvíl•lees. Som a #Ayvalik.

No podem dedicar gaire temps en passejar perquè el nostre guia ens vol portar a “Şeytan Sofrası” (La Taula del Diable), a uns 8 km del poble perquè contemplem la posta de sol . Les vistes són increïbles!

#SeytanSofrasi és una muntanya formada en la roca volcànica i és coneguda per la seva curiosa llegenda. Satanàs, al ser expulsat del cel per Déu, va baixar a la terra i va deixar una empremta del seu peu. Amb el transcurs dels anys, la superstició va anar “in crescendo” i aquesta suposada “empremta” va ser tancada en una mena de gàbia de ferro. Els visitants que s’acosten fins allà lliguen cintes de color🔴 a la gàbia i llencen monedes a l’interior d’aquesta per tal que es compleixin els seus desitjos.

Hem d’abandonar la costa de l’Egeu sense visitar altres poblacions interessants. Tampoc hem pogut visitar les aigües termals de Zeitinli i Güre. Així que ja tenim arguments per pensar en un segon viatge per aquesta zona😜

Pugem al nostre cotxe en direcció a la capital de la província, Balikesir, on pernoctarem. Fem una visita ràpida pel centre i observem cases tradicionals que ens fan adonar de l’estil de vida a la ciutat al s. XVI. Hi ha tres mesquites importants, Zaganos Pasha, Yildirim i Umurbey. En aquesta ciutat també trobem una torre del rellotge.

Soparem en un restaurant del centre per degustar novament la cuina de la regió que ens encanta!
Avui ha estat un dia dur, entre els kilòmetres per carretera i les visites a peu. Decidim retirar-nos per descansar i demà estar en plena forma per continuar la nostra ruta.