Blog

REGIÓ DE MÀRMARA – TURQUIA (2)

Viatge a Turquia – (2a. part)

Seguim viatjant direcció sud per la regió de la Màrmara.
La primera parada la fem a #Uzunköprü i ens trobem amb un pont otomà construït sobre el riu Ergene. El nom prové de les paraules “uzun” que significa llarg i “köprü” que significa pont. És el pont de pedra més llarg que existeix a tot el país. Actualment te una longitud de quasi 1.300 m i compte amb 174 arcs. Realment ES-PEC-TA-CU-LAR !!!

Seguim ruta en direcció a #Enez, important port en l’antiguitat i lloc d’assentament de diverses civilitzacions. Ens proposem visitar el seu castell, aixecat pels bizantins i reconstruït pels otomans. Gaudim d’unes vistes impressionants.

A pocs kilòmetres d’Enez trobem el “Parc Nacional Lake Gala”, un ecosistema de 3.000 hectàrees d’aiguamolls i llacs i 3.000 hectàrees més de boscos, on habiten diverses espècies animals i vegetals. És tan bonic, que ens quedaríem aquí uns dies per conèixer amb més detall tots els seus espais, però hem de prosseguir ruta cap al Golf de Saroz, a la Mar Egèa. En aquesta àrea de la costa, el clima és suau i els paisatges són encisadors. Deixem enrere algunes platges d’aigües clares i netes que són freqüentades pels turistes, com Ibrice, Erikli i a l’altra banda del golf, Bolayir i Güneyli.

Seguim ruta cap a la península de Gal•lípolli, indret on, entre 1914 i 1915, es va lliurar una batalla entre l’exèrcit otomà i les forces aliades comandades per Winston Churchill. Els soldats otomans van vèncer, però la pèrdua de vides humanes en els dos bàndols va ser enorme. Visitem el Memorial als Màrtirs caiguts en aquesta batalla.
Des de Gal•lípoli (Gelibolu és el nom de la ciutat en turc), agafarem un ferry per creuar fins a Cardak, que es troba a l’altra banda de l’estret dels Dardanels i des d’allà continuarem per carretera fins a #Çanakkale, la propera ciutat que visitarem…

Sols disposem del dia d’avui per visitar aquesta ciutat i això farà que no puguem aprofundir gaire en les diferents visites que tenim organitzades 😕
El nostre guia ens explica perquè aquesta ciutat té aquest nom. “Çanak” significa pot de terra cuita. “Kalesi” significa fortalesa. Així que el nom es podria traduir com “Fortalesa dels pots de terra cuita”.

Ens acostem al passeig marítim per contemplar el cavall de fusta que va ser utilitzat a la pel•lícula “Troia” (demà farem una visita a l’antiga ciutat). Estem en una de les parts més estretes de Dardanels. Veiem enfront, a la banda europea, la Fortalesa Kilitbahir. A la banda on ens trobem (asiàtica) trobem una altra fortalesa, la de Çimenlik.
Ens expliquem que ambdues van ser aixecades per ordre del Sultà Mehmet II per controlar el tràfic marítim de l’estret després de conquerir Istanbul.
Çimenlik en l’actualitat és un Museu Militar que honora la batalla a Gal•lípoli.

De fet, el protagonista en el bàndol turc (guanyador) va ser #MustafaKemalAtartuk. Quan va acabar la guerra, va ser Atatürk qui va fundar el modern estat turc amb el declivi de l’Imperi Otomà. Va ser el primer President de la República de Turquia després de la 1ª Guerra Mundial, el gran líder de la Guerra Nacional d’Independència, qui va ser pioner de les reformes que van fundar la Turquía moderna,

Deixem pel final del dia la visita a un monument de finals del s. XIX, la Torre del Rellotge (Saat Kulesi). Es troba al centre, en una zona pels vianants, amb botigues i restaurants. No és espectacular, però ja que passarem la nit en aquesta ciutat, aprofitem per sopar i així degustar la cuina de la regió.
Amb la foscor, la torre s’il.lumina i ens ofereix una bonica imatge.
Fins demà!!! 🙋