Blog

REGIÓ DE MÀRMARA – TURQUIA (1)

Viatge a Turquia – Regió de Màrmara (1a. part)

Som a la Regió de Màrmara, una de les més petites i la més densament poblada del pais, situada al nord-est de Turquia.
Limita a l’oest amb Grècia i la mar Egea, al nord amb Bulgària i la mar Negra, a l’est amb la regió de la Mar Negra, al sud-est amb la regió d’Anatòlia Central i al sud amb la regió de l’Egeu.
Visitarem diverses ciutats (Edirne, Bursa, Izmik, Canakkale), ubicades en diferents províncies, de la costa a l’interior, passant de la calor al fred de les muntanyes nevades d’Uludag. Això les atorga paisatges ben diferents.

EDIRNE

L’antiga Adrianòpolis, i que es coneix com la “ciutat de l’aigua”, doncs conflueixen dos importants rius (Merçi i Tunca). Va ser capital de l’Imperi Otomà durant 88 anys, fins que el sultà Mehmed II va conquerir Constantinoble. Visitar la ciutat és com visitar un gran museu viu amb mesquites, complex religiosos, ponts otomans, banys turcs, antics basars, caravanserralls i palaus. Una barreja balcànica i otomana que s’aprecia en l’arquitectura, en la gastronomia i en les tradicions.⠀A l’època medieval va ser una ciutat emmurallada. Passejant pels carrers de la zona de Kaleiçi (en turc significa “dins del castell”) , observem edificis imponents dins l’antiga ciutat. La primera visita és a la Mesquita Eski, la més antiga de la ciutat. Aixecada entre 1403-1414. Destaquem les cal•ligrafies alcoràniques que vesteixen les seves parets.

Una altra edificació interessant és la mesquita de Üç Şerefeli, construïda entre 1438 y 1447. Un tret característic és que un dels seus minarets disposa de 3 galeries.

La següent visita la dediquem al complex del sultà Beyazit II, aixecat a finals del s.XV, que inclou una mesquita, un hospital, una madrassa, cuines i magatzems. En aquell temps va ser considerat un edifici arquitectònicament únic en el seu gènere.

Però el símbol de la ciutat és la Mesquita de Selimiye. Els seus minarets tenen una alçada de més de 70 m. Va ser aixecada entre el 1568 i 1575 per el gran arquitecte, Mimar Sinan, qui va construir la mesquita de Solimà a Istanbul. A destacar el treball de paredat, marbres, fusta, nacra i rajoles que vesteixen el seu interior. És impressionant 🤩
Selimiye és un complex religiós que inclou un hospital, una biblioteca, una madrassa…. va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 2011. En un xamfrà del gran pati es troba el Museu d’Art Islàmic i Turc amb molts objectes de l’època otomana.

Observem en els basars productes de tot tipus com en qualsevol mercat, però els sabons perfumats, el formatge tipus “feta”, els brodats, les cistelles són els més típics que adquireixen els turistes.
Ens fixem en unes caixetes de fusta molt acolorides i decorades amb motius florals. Ens expliquen que aquesta tècnica de lacat ornamental es diu “Edirnekari” perquè va ser aplicada per primer cop pels mestres d’aquesta ciutat i que es va popularitzar a moltes altres parts d’Anatòlia.⠀

A Edirne es celebren anualment, dos esdeveniments rellevants.
A finals de juny, El “Kirkpinar Oil Wrestling Festival”, de caire esportiu que atrau a aquesta ciutat a molts turcs.
Es tracta d’ un torneig de lluita lliure dels més antics del món. Els participants sols vesteixen un pantaló de cuir i s’unten la resta del cos amb oli. Des del 2010, aquest festival és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
Per commemorar l’arribada de la primavera duen a terme una altra festa, el “Kakava Festival”, una de les més antigues tradicions paganes que prové de l’Egipte faraònic i que celebren els gitanos romanesos, remullant-se a les aigües del riu i dansant al costat del foc.

 És aquí, a la llera del riu Tunca, contemplant la bellesa d’un dels ponts otomans que es troben a la ciutat, on acabem la nostra visita a Edirne. ⠀
Ha estat un encert començar la nostra ruta per terres tràcies que, a més d’història i cultura, ofereixen un turisme sostenible que cal posar en valor, amb espais naturals poc coneguts pels estrangers.

Podríem retornar cap a Istanbul recorrent Tràcia i anar en direcció a Kirklareli per arribar fins a les Muntanyes Istranca, que fan frontera amb Bulgària i que ofereixen rutes de senderisme molt interessants o descobrir el Parc Nacional Longoz Forest, que es troba a prop de la costa de la Mar Negra i ofereix una biodiversitat extraordinària.

Una altra opció seria desplaçar-nos cap a Terkidag, per visitar poblets que es troben a la costa de la Mar de Màrmara on la pesca, la viticultura i el conreu d’oliveres són important fonts d’ingressos. Però no disposem de suficients dies i optem per anar direcció sud, cap al Golf de Saroz, a la Mar Egea, on ens esperen altres indrets interessants que us anirem descobrint en les nostres següents publicacions.